Proggafton 13/5

 

 

Lördag 13/5

Proggafton

Hasse Bruniusson spelar

Samla Mammas Manna

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Molnen Lättar

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

Hasse Bruniusson spelar Samla Mammas Manna

 

Hasse Bruniusson är en av grundarna till det svenska kultbandet Samla Mammas Manna som hade en av sina första spelningar på Gärdetfesten i Stockholm i augusti 1970. De var även med och bildade RIO (Rock In Opposition) 1978 med bland andra Henry Cow och Etron Fou Leloublan, som fortfarande arrangerar festivaler framför allt i södra Europa och Japan.

Samla’s musik räknas till den svenska proggen, men är ganska avvikande och beskrivs kanske bättre som progressiv rock präglad av lekfulla kompositioner och improvisationer med Bruniussons komplexa trumspel i förgrunden. Det finns starka influenser från såväl jazzrock som svensk folkmusik, och likheter med mycket av Frank Zappa’s musik.

 

Det Samla vi får höra nu är enligt hörsägen den absolut bästa sättningen genom alla år. Förutom Hasse Bruniusson på slagverk så har vi den fantastiske gitarristen Roine Stolt som startade sin karriär 1975 i det svenska symfonirockbandet Kaipa, vilka han lämnade i slutet av 70-talet för att satsa på en solokarriär. Det var först 1994 som genombrottet kom med projektet The Flower Kings vilket sedermera gav namnet till rockgruppen Flower Kings. Roine finns även med i supergruppen Transatlantic, och på senare år jobbar han internationellt med storheter som Steve Hackett (bl a Genesis) och Jon Anderson (bl a Yes). Keyboards har alltid varit ett nyckelinstrument i Samla, och nu får vi höra den eminente Rikard Sjöblom från Gävle och bandet Beardfish som rönt stora framgångar. Sist, men inte minst, har vi på bas Håkan Almqvist som förutom sina egna projekt, exempelvis Ensemble Nimbus och sitarlärare i Indien varje vinter, spelar med proggeliten på vår östkust. Senast han var på Cookin’ i Borås var det tillsammans med Hasse Bruniusson och hans Flying Food Circus, som då även backade upp Mikael Ramel.

Med andra ord, utlovas en kväll med progressiv rock i den högsta elitdivisionen!

------------------------------------------------------------------------------

Molnen lättar

Molnen Lättar firar 40 år som band 2017. De spelar gammal svensk proggmusik bl a Nationalteatern, Motvind, Hoola Bandoola Band, Dag Vag, Peps Persson och Pugh Rogefeldt. Återvinning när den är som bäst! När de började spela, 1977, var det ett sjumannaband. Men efter många turer hit och dit är de numera ett fyra man starkt band som bara älskar att spela den proggmusik de vuxit upp med. Tre utav dem tillhör originalsättningen. Detta är nog det roligaste de vet och hoppas att publiken tycker detsamma. Det utlovas allsång och ett jäkla ös!!

 

Mikael Myran Dahlgren - Sång,trummor

Dennis Dempa Adriansson - Gitarr,sång

Klas Baggen Bergström - Bas,sång

Karl Kalle Stadius - Gitarr,sång.

-------------------------------------------------------------